2012. május 4., péntek

Soma Mamagésa: Tiszta szex

Műfaj: Pszichológia / ezotéria
Kiadó: Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft.
Kiadás ideje: 2012
Oldalszám: 252


Soma Mamagésa legújabb kötetével példátlan bátorságú és őszinteségű könyvet vehet kezébe az olvasó! A Tiszta Szex című könyvében a szerző megdöbbentő merészséggel ír a szexualitásról saját tapasztalatai, saját szexuális története tükrében. A könyv azonban nem a meghökkentés, hanem a segítés szándékával íródott! A szerző végtelen őszinteséggel ábrázolt szexuális élete ugyanakkor csupán illusztrációként szolgál mondanivalójának megértéséhez. Az őszinteség azonban nem csak az intim részletekre értendő, hanem az egész könyvet áthatja. A szerző úgy mer beszélni erről a kényes témáról, hogy közben lelkét hihetetlen mélységekig lemezteleníti, zsigeri szinten mutatja meg a maga teljes belső valóságát. Ezek a legféltettebb titkok most minden nő és persze férfi számára hozzáférhetővé válnak. Hálásak lehetünk az olvasásakor, mert az őszinteség segítségével közelebb kerülünk nem csak saját szexualitásunk, de végső soron egész lényünk megértéséhez. Gyógyító ez a könyv, gyógyítóbb, mint bármely szexualitásról szóló ismeretterjesztő könyv, és a tanítás mellett felhőtlen szórakozást is ígér! 
"Az évtizedek óta tartó rendszeres
 belső munka, ami először gyógyulttá,
 aztán gyógyítóvá tett.
 "

"Az a célom ezzel a szexről szóló könyvvel, hogy adhassak valamit ahhoz, hogy szabadabbak, boldogabbak, teljesebbek legyünk. És hogy - ha csak egy icike-picikét is - felgyorsuljon az a folyamat, amelynek jelen individualizálódó korunkban részesei vagyunk. Azaz hogy a végletekből minél hamarabb visszakerüljön a szexualitás az őt megillető, méltó helyére, ahonnan eredendően indult."

A kezdetek...
Megkérdeztem pár férfiismerősömet, ismerik-e Somát, olvasták-e már könyveit? Ment a nagy mismásolás, hogy ők ilyennel nem foglalkoznak..., és különben is Soma. Aztán persze kiderül a turpisság, hiszen ha a google-be beírjuk, hogy Soma Mamagésa... mi a kapcsolódó leggyakoribb keresés? Hát ez: katt ide.
"Amit ma szturbálhatsz,
ne halaszd holnapra!"
 
Ezt a kereső kifejezést sem a hölgyek írják be, az tuti. Tehát Somával igenis így, vagy úgy, minden nem foglalkozik. Mamagésa a köztudatban még mindig sokszor az a szilaj csatakanca, aki egyre csak tör előre, és minden írott- és íratlan szabályt áthág meghág. Pedig történt vele pár érdekes dolog... Például találkozott a pszichológiával. Régóta érő, és előre determinált az ő frigyük. Az istenek is erre a pályára teremtették.
No de az írótól kanyarodjunk csak vissza a műhöz. A könyv kívülről ízléses, és vibráló, mint maga a szerző. A beltartalom pedig... elképesztő.  És ezt lehet szó szerint érteni, nem üres frázis! Az ember élete során kezébe vesz pár szexualitással foglalkozó irodalmat, de azt hiszem ez sok tekintetben közel kiütéssel tarolt mindent. 


"A múlt század elején-közepén a migrént olykor úgy gyógyították, hogy az orvos megérkezett a nőpácienshez, felhúzta a gumikesztyűt, megkereste a kis "gyógypontot" (a klitoriszt), és addig végzett körkörös mozdulatokat, míg a nőbeteg "hisztérikus" hangokat kiadva meg nem nyugodott.. Megfigyelések szerint a rendszeres "terápia" határozottan csökkentette a migrénes tüneteket. .. a jómódú asszonyoknak erre épülő terápiás szanatóriumokat hoztak létre, ahol a vagina magasságában elhelyezett vízsugarakra ülhettek rá így "gyógyítva" magukat."

"Van örök és igazi szerelem, de nem egy
folyamatos hormonháborúban megélve!"
Márai Ferenc mondotta vala, hogy a saját életünkből kell pszichológiát csinálni, és nem a tankönyvekből, és Soma a könyvében ezt maradéktalanul megtette. Őszintesége egészen zavarba ejtő, néha megrázó, párszor meghökkentő, de egy biztos - gondolkodásra és játékra serkent.

"A magyar népi hagyományokban évszázadokra visszamenően ismert volt a véres lepedő vizsgálata, ami azt jelentette, hogy a nászéjszaka után az anyós bement a fiatal pár hálószobájába, és megnézte, hogy "tisztességes" lányt vett-e el a fia."

Hol vannak már azok az elsuttogott felvilágosítások nászéjszaka előtt 5 perccel, hogy: "az urad beléd hasít majd, mint eke a földbe, s ez fájdalmas lesz és megalázó". Mert régen az a szüzesség elvesztését úgy fogták fel, hogy a hódító hím lerohanja a nőt, mintha az ellenséget készülne megölni, tehát vérnek kellett folynia...
Nos ennek az időszaknak végérvényesen vége.

A Tiszta szex érdemei:
Kendőzetlen őszinteséggel tárja fel a problémákat, és MINDIG megoldásokban gondolkodik!  Ebben veri Csernust mint a huzat! Egy kedves barátom mesélte, hogy anyukája elolvasta a népszerű pszichiáter A NŐ című munkáját, és azóta nem lehet vele bírni. Tehát a jogos fellázadás megtörtént, de ennek kezelése és levezetése a homályba vész, mert a jó doktor elfelejtett útmutatót mellékelni. Vagyis ott van sok asszonyka aki eldobja a kötényét, de nem tudja merre tovább... Hmm...
Somával ilyen szempontból végig biztonságba érezhetjük magunkat. Kézen fogja az Olvasót, és a szexuális felvilágosítástól kezdve, a maszturbáláson át a testiség összes lehetőségét végigzongorázza. Tanulhatunk péniszológiát, és végigveszi, mi is az igazán jó szeretkezés. Mindezt korántsem száraz akadémiai stílusban, hanem anekdotázva, sokszor humorosan, néha saját életéből merítve megindítóan fájdalmasan. Bár lepajtizik velünk, de belecsempészi a szexkultúratörténeti örökségeinket, feszegeti a határokat, ezoterikus síkokra repít (ez nekem túl elvont volt, nem az én utam). A szex lelki oldalát is átvilágítja, és egészen szép kört ír a végére.

Soma a 2012-es Nemzetközi Könyvhéten
"A szerelemnek három szintjét különböztetik meg a bölcsek: érosz - a testé, philia - az érzelemé, és agapé - a szellemé."

Nem kell mindennel egyetérteni, nem is kell mindent kipróbálni, de gyanítom, hogy sok szexuálisan bántalmazott ember fogja felszabadítónak és megtisztítónak érezni írását.
De megszólítva érzi magát majd az elhanyagolt háziasszony, a hormonoktól tomboló tini, az identitászavarban szenvedő,és a nimfomán. Az egész célja, pedig az egészséges szexusú, boldog és harmonikus, önbizalommal telt nő kicsalogatása a csigaházból.

"Csak megjegyzem: akiknél nemiszerv-méretben nincs passzent, azok nem egymás felei."

Kritikai észrevételek:
Van benne pár történtet, amiket egész egyszerűen nem szeretek. Lux Elvirával való pengeváltása nemcsak súrolja a modortalanság mezsgyéjét, hanem átvágtat rajta.
Illetve volt egy jelenet saját nagymamájával, - itt nagy fokú érzéketlenséget tapasztaltam az önként cölibátust választó asszonnyal szemben. Méltatlan helyzet, méltatlan történet. Oldalakon keresztül rányomta a bélyegét az olvasásra. Sok millió ember vállal hasonlóan szerzetesi életet vagy mert a sors rákényszeríti, vagy mert a szexualitás egész egyszerűen akkor érdekli ha szerelmes. Ez nem betegség, nem hiszem hogy szánalomra méltó lenne ha valaki altatja, vagy kioltja magából ezt a tüzet. Ez is egy fajta testkontroll.

Az utószó sok aggodalmamat eloszlatta, de továbbra is sokan fogják keverni majd össze a szexuális szabadságot, a szexuális szabadossággal, és öröm ide, öröm oda - disznók elé gyöngyöt nem vetünk!
Amit kínál, az járható út, de csak azoknak akik legalább olyan tudatosan építkeznek mint a szerző.

"Véleményem szerint egy optimális párkapcsolatban elengedhetetlen az elköteleződés mellett az autonómia, vagyis az, hogy stabil, önálló felnőtt emberek legyünk, akik tiszteletben tartják a másik autonómiáját is. Amíg a másiktól függünk, amíg úgy érezzük, hogy jogot formálhatunk a társunk szabadidejére, gondolataira, testére, érzéseire, amíg a kapcsolatok elszámoltatásokra, és nem a feltétel nélküli szeretetre épülnek, addig csak színjáték az egész. Ehhez persze el kell jutnunk oda, hogy elhiggyük, hogy mi magunk is elég jók vagyunk, elég szerethetőek."

Végezetül...
Nem tudom mi lesz a sorsa a könyvnek, de figyelni fogom az útját. Megvan az esély rá, hogy legalább akkorát szóljon, mint Veress Pali bácsi leveleskönyve. (Ha nem, akkor az az ezoterikus részeknek köszönhető, amit sok ember nem, ill. mértékkel tud befogadni.)
A nemrég politikai hátszéllel megalakult Magyar Családtudományi Társaság rendkívül károsnak tartja a házasság előtti nemi kapcsolatot, az élettársi utat sem gondolja helyesnek, hát még a homoszexualitást... és akkor erre itt ez a "szörny". Remélem eljut hozzájuk egy példány! Lehet, hogy újra megkezdődnek a könyvégetések? Ki tudja... Megmosolyogtató, hogy a két véglet épp egy időben született.
De ahogy Bert Hellinger mondja: "A moralista olyasvalaki, aki a nagyvilágot a saját kicsinyes mértékével méri." - és milyen igaza van...

"Hosszú távon árat kell fizetnünk azért, ha hazudunk, és a legnagyobb árat, ha magunknak hazudunk. Önmagunk becsapása testi és lelki megbetegedéshez vezet."

Érdekes változáson megy át egyébként a populáris pszichológia. A nagyrabecsült Popper Péter és Ranschburg Jenő halála óta nincs igazán meg a "Nemzet pszichológusa". dr. Csernus Imre, Bagdy Emőke professzor asszony, és Soma a legismertebbek, és legtöbbet nyújtók, de mindannyian különleges személyiségükből fakadóan erőteljesen megosztóak is egyben. Míg nagy "őseik" talán azért szólítottak meg annyi embert, mert képesek voltak a háttérbe vonulni, és maga a téma bújt a fejünkbe. A 21. századi "népnek" viszont már látványos  személyiségekre, pszichológiai hadvezérekre és az ő tanításukra van szüksége, akiket nemcsak hallgatnak, - mint a régieket, - hanem akik mögé felsorakozhatnak és követőkké válhatnak. Reméljük műveik, nézeteik és tanításaik legalább olyan maradandóak lesznek, és kiállják az idő próbáját - mint elődeiké.

És egy kis zene...




Profundus Librum értékelése
8/10

Kiemelkedően hatásos és ötletes mű, emlékezetes élmény, rendszeresen fellapozható. 
A műfajt csak kerülgetőknek is ajánlható.


Webajánló:
MOLY
Soma Mamagésa weboldala
Soma Mamagésa a facebookon
Jaffa kiadó
A könyv megrendelése

14 megjegyzés:

  1. nem vagyok elvakult rajongója, de szerintem megérdemelné már, hogy ne mindig a bulváros múltjával kelljen kezdeni a bemutatását. :)
    a könyvet elolvasom, köszönöm a kritikát.
    Elanor

    VálaszTörlés
  2. A recenzióról, és a könyvről még itt olvashattok további megjegyzéseket: https://www.facebook.com/#!/somamamagesa Soma volt olyan kedves, hogy megjelenítette saját facebook oldalán is ajánlónkat.

    VálaszTörlés
  3. Ide írok, mert máshová nem tudok - még a hivatalos honlapon sincsen saját elérhetőség!-
    Kedves "Gyöngyike"!
    Kérlek, nézz utána mit nyomtattál – nyomtattattál- ki a „Tiszta szex” c. könyved 147. oldalán, a „ A, Szélesség, avagy körméret” résznél, „Lankadt” - ráadásul ! – ban!
    Mert ez IGY, akkora hülyeség, hogyha Te ezt komolyan gondolod – több hölgyismerősöd nevében is!- akkor az egész könyv és az egész „kutatómunkád” hitelét veszíti, mégha egyes pontokon szükség szerint „muszáj”is veled egyetérteni.
    Kérlek, mérd le újra centivel, de még inkább, fogalmazd át azt a részt, mert könyörgöm! A SZÉLESSÉG és a KÖRMÉRET – körfogat – nem EGY ÉS UGYANAZ!
    A SZÉLESSÉG, A KERESZTMETSZET, édes! Helyesebb lenne, ha a VASTAGSÁG fogalmát használnád!
    Jót mulattunk a párommal, mert elképzeltük – lankadtan – a lónak is dicséretére váló méreteket…A Te „instrukcióid” szerint.
    A másik „pontatlanság”, aminek jobb lenne VALÓBAN „utánajárnod” ezek szerint, az meg az az infó, ami arról tájékoztatja szegény „tapasztalatlan” olvasóidat, hogy a „statisztikák” szerint, egy álló hímtag KÖRFOGATA, ha 15cm, akkor az már vastagnak számít.
    Nos, én nem készítettem statisztikát és nem volt ahhoz sem eddig arcom, hogy épp a kilövellés előtt „szerencsétlen” partnereimet centizgessem – bár lehet, hogy Te ezt is jó játéknak tartod – azonban sokkal diszkrétebb módon, egyszerűen az ujjaimból csinálva „mércét” néztem utána a dolognak és az tuti, hogy, ha egy magyar átlag - rendben, egyezzünk ki 16 cm- rel! – hímtagot veszünk alapul, akkor annak a KÖRFOGATA, bizony, a 15cm-nél kezdődik! Aztán, hogy ez kinek mennyire vastag, az már igen sok mindentől – egyénen belül is!- függ.
    És én, ezt - többek között - a butaságból adódó félrevezetést,- mégha feltételezem nem is szándékos - abbéli aggodalmam miatt, hogy esetleg ez, a nőiséggel kapcsolatban általánosításra adhat okot, már hogy, feltételezhető, ez után, hogy más nő is ezt – és ilyesmiket hisz, gondol, nőtársaim nevében is, kikérem magamnak!

    Szívéjes üdvözlettel, Lengyel Sára Sáriel, egy 3 gyermekes, 41 éves, tapasztalt, - de nem vérprofi – többek között, pszichológiai konzultáns, reflexológus-terapeuta asszonytársad

    VálaszTörlés
  4. A hozzászólásod jeleztem a szerzőnek.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Sára, a választ SOMA facebook oldalán megtalálod: http://www.facebook.com/somamamagesa/posts/366919646699829?notif_t=share_reply
    egyébként elérhetősége a cikk utána webajánlók közt is megtalálható.

    VálaszTörlés
  6. Válasz a facebook-on zajlók-ra, mert oda, valamiért nem sikerült - úgy láttam - válaszolnom.Tehát:

    Helló! Sáriel vagyok, a "pszichológus"( köszönöm a megtiszteltetést a kinevezésemért!)Kár, hogy ezek szerint nem csak Soma ennyire felületes - Tn, hogy el sem olvas leveleket...-. Pszichológiai konzultáns - és pszichoterápiás asszisztens - voltam, vagyok. És még mindig ragaszkodom a "hülyeség"- em - hez, mert ha valaki felelősségteljesen ki ad, egyébként eddig általam is fontosnak tartott témában, témákban egy ilyen könyvet, az igenis figyeljen oda ilyesmire is. Főleg, ha ő maga másokat kritizál hasonló dolgok miatt!

    Ui: egyébként – ha egyáltalán érdekli a szerzőt – furcsállom, hogy a stílusom zavarta, mert szándékosan a sajátjában írtam! ; )

    VálaszTörlés
  7. Kritikát mindig nehéz írni, de talán elfogadni a legnehezebb. Hiszen a könyv az adott szerző édes gyermeke. Ki szereti ha piszkálják? Senki :D Ráadásul az sem biztos, hogy igazunk van. Minden Olvasóban másként csapódik le az írás mondanivalója... máshonnan jöttünk, más impulzusok értek minket, és a habitus is különbözhet.
    Szerintem a kulturált formában való vélemény közlésnek mindig van helye! De a lényeg, hogy senki se távozzon a végén rossz szájízzel, mert az rányomhatja a bélyegét az olvasásra. Azért meg igazán kár lenne.

    VálaszTörlés
  8. Igen, ez alapvetően igaz,azonban, "sportszetűbb" lenne, ha az írónő reagálna a "negatív" kritikákra is! Mint ahogyan tudjuk, ezek is - és főleg ezek - lehetnek építő jellegűek!Nem kívánok "üdv-kórus-taggá" válni. Soma , joggal kap dícsérő, elismerő hozzászólásokat.Minek írjam le 1000.-ként ugyanazt?Ráadásul, én mást is észreveszek, nemcsak a pozitívumokat.Nem hiszem, hogy ez baj lenne és azt sem, hogy az az írónő vágya, hogy körül ömlengjék...A stílusról, meg írtam , hogy szerintem nem lehetett sértő,közönséges,hiszen Soma szókészletét használtam,szándékosan!
    Most pedig megragadom a kínálkozó alkalmat és itt is "közzéteszem" a következőket, hátha innen biztosabban eljut a címzetthez,a mondandóm, mint a nyilvános oldaláról...

    " Kedves Soma!

    Bocs, de van - és lehet, hogy lesz is - még olyasmi, amit nem tudok a könyved kapcsán „megemészteni”. Persze, mondhatod, hogy az az én bajom, de Te is tudod, hogy ez, ténylegesen nem így van.
    Tehát: a 169. oldal alján írsz a cölibátusról. Nos, ez a fogalom,(sajnos valamiért a köztudatban ezzel kapcsolódik össze) nem egyenlő a szüzességi fogadalommal! Nőtlenségi fogadalmat jelent.
    S ...bár ebből adódóan, elvileg, ha házasságon kívül szexszel az ember- a katolikus pap-, akkor az paráznaságnak számít. Azonban, ha tiszta és hű SZERELEMRŐL van szó, megengedett a papoknál is a nemi élet!
    Egyébiránt, pedig egy „egyszerű” gyónással feloldozzák őket….
    Ezt is megkérdezheted „Topi” atyától!

    Ui: hogy honnan az infó? Egyrészt vallási, egyházi irodalomból, másrészt nekem is vannak katolikus papismerőseim, akik ezek szerint, vagy jobban ismerik a rájuk vonatkozóakat, vagy egyértelműbben kommunikálnak, mint a Te kedves ismerősöd.
    Persze, kérdezni is tudni kell….

    Üdv: Sára, Sáriel

    Utó ui: a szüzességi fogadalom önkéntesen vállalható. Különben, csak a szerzetesek „privilégiuma”! Ennél már „ érdekesebb” kérdés, hogy az apácáknál akkor miért kötelező…


    Elnézést,a talán cinikusnak ható "stílusért", de valóban nem vagyunk egyformák - szerencsére!

    VálaszTörlés
  9. A A soma@produkcio.com címen el lehet érni Mamagésát. Nyilvános cím a facebookról, úgyhogy nem titok.
    A cölibátus fogalmában valóban igazad van, nőtlenséget jelez a fogalom, de az évszázadok során ez az önmegtartóztatással is párosult, szóval a fogalom azóta kiterjedt. Itt egy kis értekezés még erről: http://www.budaorsromkath.hu/uj/content/colibatus Szóval szerintem nem hibás Soma megközelítése, csak nem tette bele az értelmezést.

    VálaszTörlés
  10. Sárielnek jól mondja. Ha már írunk, legyünk már pontosak. A cölibátus és az önmegtartóztatás két különböző dolog, nem kéne keverni. Aki meg ír róla annak végképp nem. Jah és nem sértődni kell, hanem megköszönni hogy felhívták a pontatlanságra a figyelmet!!!!!!

    VálaszTörlés
  11. Kedves hozzá -m- szólók!
    Mindkettőtöknek köszönöm az észrevételezést.
    Lettának, hogy hasznos adatokkal látott el, Untackdarnak, pedig a vélemény fellvállalást.
    Valóban,egy fejlett egójú személytől - és ez most nem gúny kíván lenni részemről!- másféle reakcióra számítottam.Szándékosan nem írtam, hogy elvárható lenne a másfajta hozzáállás, mert ez,ebben a formában nem állná meg a helyét.Mindenesetre,azt hittem, hogy az, aki ennyire fontosnak tartja a hitelességet, pontosságot - ami nem is baj! - az magára vonatkoztatva sem tesz kivételt. Főleg nem úgy, hogy arra fogja a dolgot, hogy sértő stílusban fogalmazták meg mindezt.

    További szép napot mindenkinek: Sáriel

    VálaszTörlés
  12. Bocs, de úgy tűnik, hogy ez az "elérhetőség" sem működik!
    ?

    Sáriel

    VálaszTörlés
  13. Üdv!
    Talán a Soma által oly sokat emlegetett Hellinger-terápia kapcsán, ez az oldal is érdeklődésre tarthat igényt!:)

    http://szkeptikus.blog.hu/2009/03/03/hellinger_terapia

    Sáriel

    VálaszTörlés