2012. május 2., szerda

Heti történet zenével: Ady és Léda

Szépirodalmi helyőrségünkben új sorozatot indítunk. Heti történet zenével címmel. Itt próbáljuk meg összegyűjteni híres és hírhedt írók/költők és nagy emberek elfeledett, vagy éppen titkos életének részleteit, anekdotákat. Az első rész Adyról szól, akiről az irodalom órákon nagy mismásolással tanultunk. Hát itt olvasható életének egy darabja, amikor kitartott "szépfiú" volt Párizsban, és megismerkedhetünk Léda tragikus életével... Zene pedig nem lehet más, csak Puccini Pillangókisasszonya-, sok párhuzam van a drámai opera karakter és Léda között... 

  01. Puccini - Madam Butterfly, Cio-Cio-San by Margarita Murua
Ady Endre és Léda
A 27 éves Ady Endre 1904-ben költözött Párizsba szerelme, a 32 éves Diósyné Brüll Adél után. Előző évben ismerték meg egymást Nagyváradon, amikor a gazdag kereskedőcsalád lánya hazalátogatott szülővárosába.
Itt ment férjhez 1898-ban meglehetősen rövid ismeretség után Diósy Ödönhöz, miután előző szerelme, egy huszártiszt elhagyta. Ödön kereskedelmi ügynök volt Szófiában, közös életüket is itt kezdték meg. A folytatásról a sajtó így számolt be:
"Diósy Ödön néhány év óta Szófiában lakó bizományos több csalás elkövetése után megszökött. Adósságai mintegy százötvenezer frankra rúgnak..."
Nem tudjuk, mi történt, mindenesetre kalandos körülmények között menekültek Párizsba. 
Itt a férfinek sikerült talpra állnia, s ismét sikeres üzletember lett. Helyzetük 1903-ra rendeződött, s Adél párizsi dámaként újra megjelent a váradi korzón. Itt találkozott a fiatal hírlapíróval, akivel hamar egymásba szerettek. A nő, akit hamarosan Léda asszonyként ismert meg a világ, meghívta szerelemét Párizsba. Ady megérkezett, és beköltözött a Diósy házaspár Rue de Lévis 92. szám alatti lakásába. És innentől kezdve – több megszakítással – évekig hármasban éltek: Bandi, Léda és Dodó. Utóbbi egyáltalán nem volt hajlandó felszarvazott férjként viselkedni, nemcsak tűrte, hanem támogatta is Ady és felesége viszonyát. Diósyék kapcsolata ugyanis alibi-házasság volt: Dodó a férfiakat szerette. 
Megkönnyebbülés volt neki Ady érkezése, akit ráadásul hamar meg is kedvelt. Amikor színházba vagy mulatóba mentek, mindig hármasban jártak. A két férfi gyakran egyszerre haragította magára a könnyen felpaprikázódó asszonyt, s ilyenkor véd- és dacszövetségeset alakítottak. „S ez a Dodó, hogy szereti ezt az embert, néha féltékeny vagyok rá”- írta egy levelében Léda. 
A férj 1906-ban befizette feleségét és Bandit egy Földközi tengeti hajóútra. Innentől számítódik az idill megszakadása. A hajóút után kilenc hónappal ugyanis Léda halott kislányt hozott a világra. Hat ujjal született, akárcsak Ady. A tragikus eset mindhármukat megviselte. Bár a költő és múzsája még öt évig együtt maradt, kapcsolatuk gyilkos összeveszések és heves kibékülések sorozatává, „héja-násszá” vált. Amikor 1912-ben a Nyugatban megjelent az Elbocsátó szép üzenet, Léda egy darabig még reménykedett, hogy visszaszerezheti szerelmét, de végül feladta. Csinszka felbukkanása után összeomlott, Dodó vigasztalta. A világháború kitörésekor a házaspár hazaköltözött. Léda a kutyáinak szentelte életét, s amíg Ady életben volt, a nevét sem ejtette ki. Később se nagyon. Az özvegyen maradt Csinszka meg akarta keresni, de nem válaszolt levelére. 
Súlyos, gyógyíthatatlan bőrbetegséget kapott. Dodó élete végéig kitartott mellette, ápolta. Ő sem bocsátotta meg Adynak, hogy fájdalmat okozott az asszonynak. Amikor Léda 1934-ben meghalt, Dodó nem engedte, hogy sírjára tegyék a Csinszkától érkezett koszorút. Fél évvel később már ő sem élt.

Nyári Kriszitán nyomán

2 megjegyzés:

  1. meg tobb ilyet :)

    VálaszTörlés
  2. Már itt is van az új: http://profunduslibrum2.blogspot.com/2012/05/heti-tortenet-zenevel-petofi-asszonya.html

    VálaszTörlés