2013. december 23., hétfő

HETI TÖRTÉNELEM: Barbie anyja náci katonákat kiszolgáló guminő volt.

Ezt a bejegyzést anyukámnak ajánlom, aki hetente meglepi gyermekeimet egy-egy új Barbie-val... :

"A II. világháború alatt a német vezérkar - a szüzességét 28 éves koráig gondosan őrző Heinrich Himmler irányításával - progresszív megoldást talált a szifilisz terjedésének megakadályozására: mivel a megszállt területek asszonyainak megerőszakolásáról úgysem tudták volna leszoktatni a harcoló alakulatokat, a bróm pedig nehezen hozzáférhető volt, ezért logikusnak tűnt a katonák menetfelszerelését felfújható szexbabákkal kiegészíteni. A prototípus egy árja nő formájú polimerhalmaz volt, amiből rendeltek is pár tucatot - párat ebből lenyúltak a fickós tábornokok, a többi pedig kivétel nélkül megsemmisült a drezdai bombázás során. Talán az egész project feledésbe is merült volna, ha a fennmaradt tervek alapján 1955-ben Németországban nem készítik el ezek alapján Bild Lillit, az első igazán ismert, alig 30 centis szexbabát, amit azzal a szlogennel reklámoztak, hogy "Mindazoknak, akik az igazit nem engedhetik meg maguknak", csak hogy tényleg egyértelművé tegyék, hogy ez mi. Bild Lilli-t később megvette a Mattel, fúrtak-faragtak rajta, fröccsöntöttek bele ezt-azt, stb., majd Amerikában kiadták Barbie néven."

Barbie és iszlám-kompatibilis
változata: Fulla.
2003 szeptemberében Szaúd-Arábia törvényen kívül helyezte a Barbie babák eladását, mert az nem felelt meg az iszlám szellemiségnek. A muzulmán országokban nagy népszerűségnek örvend a Barbie-hoz hasonló, de a vallási előírásoknak megfelelően öltözködő Fulla baba.

1992 júliusában a Mattel kibocsátotta a Teen Talk Barbie-t, ami sok különböző kifejezést volt képes elmondani, köztük a „Vajon elég ruhánk lesz?”, „Szeretek vásárolni”, „Rendezünk egy pizza partyt?” mondatokat. Minden babát arra programoztak, hogy négyet tudjon a 270 lehetséges mondatból, így kerülve el hogy két termék egyforma legyen. A 270 frázis egyike „A matek nehéz!” (!!!!!!!!) kijelentés volt.

A jelenség kivívta a American Association of University Women női egyesület felháborodását. 1992 októberében a Mattel kijelentette, hogy a Teen Talk Barbie szókészletéből eltávolítják ezt a mondatot és felajánlott egy cserét bárkinek, aki rendelkezik ilyen típusú játékkal, és szükségesnek érzi a változást.

Az első bekezdés Horváth Kálmán nyomán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése