2013. április 4., csütörtök

Feminin Olvasóterem: Brigitte Bardot - Az öntörvényű szépség


Egy világ hevert az ötvenes-hatvanas évek szőke szexbombájának lába előtt, a legnevesebb rendezők versengtek kegyeiért, csak hogy vele dolgozhassanak, ő mégis mindig a saját útját járta. Szemtelen volt és pimasz, nem érdekelte, ha félreértelmezik viselkedését. Tisztában volt külső adottságával, tudta milyen hatással van a férfiakra.
De nem volt mindig így. Története leginkább a rút kiskacsáéra emlékeztet. Kislányként vastag keretes szemüveget viselt, dús szalmasárga haja rakoncátlanul keretezte az arcát. Összehasonlítva magát osztálytársaival hamar egyértelmű következtetésre jutott: „Csúnya vagyok.” Boris Knaiazeff a Conservatoire balettrészlegének vezetője így szólt édesanyjához: „Asszonyom, meg kell mondanom, hogy bár csúf kiskacsa – már elnézését kérem… Viszont ahogy elkezdett mozogni, elfelejtettük az arcát.” 
Alig telik el egy év, és a tánc által a kislány kivirágzik. Édesanyja barátnője meghívta modellnek divatbemutatójára, és a kifutón megtett alig pár lépés örökre meghatározta sorsát. Hamarosan ugyanis az Elle magazin kopogtatott a békés családi otthon ajtaján, címlapfotót ajánlanak az alig 15 éves ifjú balerinanövendéknek. 

"Az ideális férj az, aki nem iszik, nem dohányzik, nem veszekszik és nem létezik."


A történet furcsasága, hogy ismét nem szépségével aratott, hanem párducszerű mozgása ragadta meg a szakértők figyelmét, és először tűnt fel az újságok hasábjain a nevét fémjelző „BB”, mely ma is a fülledt erotika védjegye. 
Bardot családja felső-középosztálybeli környezetben, szigorú katolikus neveltetésben részesítette. Édesapja mérnökként dolgozott saját vállalkozásukban, édesanyja háztartásbeliként minden idejét gyermekeinek szentelte. Bár népszerűsége, rebellis, és kihívó viselkedése miatt gyakran konfrontálódott szüleivel, utólag rendkívül hálás volt nekik a mértékadó, mindig egyenességre törekvő életfilozófiájukért. 
Nem sokkal a divatbemutató után ismerte meg Roger Vadimot, akibe első pillantásra beleszeretett, és úgy döntött, hozzá megy feleségül. Szülei kisebb fajta sokként élték meg lányuk leplezetlen rajongságát, és eltiltották a rendezőtől, mire BB drámai megoldást választott, öngyilkossági kísérletet követett el. Kinyitotta a gázcsapokat, majd fejét egyszerűen a sütőbe helyezte. A gyors beavatkozásnak köszönhetően elhamarkodott döntése nem vált végzetessé, és ahogy nagykorúvá vált, férjhez is ment a rendezőhöz, akit elbűvölt a lány szépsége. Bardot így nyilatkozott Vadimról: "Egyszerre volt a tanárom és a társam. Teljesen rábíztam magam.”

"Az embert még mezítláb is szoríthatja a cipő. Bevallom, nem egyszer voltam az öngyilkosság szélén, csoda, hogy egyáltalán életben vagyok még mindig…"

Így emlékezik családjáról: „Szüleim büszkék voltak rám, ugyanakkor a sztárságomat nem nagyon tudták elhelyezni a saját kis világukban."

Az Őrült szerelemmel kezdődött BB karrierje, majd az És Isten megteremté a nőt című filmmel az egész világon ismerté vált a neve. Szexuális kisugárzása bombaként robbant a köztudatba. Másolták ruházkodását, hajviseletét, polgárpukkasztó viselkedését. Abban az időben a bikini tiltott, és erkölcstelen viselet volt. A film debütálásakor azonban nők ezrei kezdték el hordani a falatnyi ruhadarabokat a saint tropez-i rendőrség nem kis megrökönyödésére.
És hogy mit hozott a világnak Brigitte Bardot jelensége? Esztelen utánzási rohamot a hajfesték- és sminkipar nagy megelégedésére. Mindenki olyan akart lenni, mint a filmkockákon megjelenő kissé laza erkölcsű, stílusos szőke ifjú hölgy. Divattá lett az erőteljes szemkontúr, a kócos, szexi szőke hajviselet, a testhez simuló apró szoknyák, a derékban megkötött ing, természetesen melltartó nélkül. Arca remekül visszatükrözte azt a kettősséget, amiért eszüket vesztették a férfiak, egyszerre volt ártatlan, szende iskolás lány, és dögös, ellenállhatatlan vamp.
Brigitte Bardot igazi nemzeti kinccsé vált, akinek De Gaulle elnök még jövedelemadó-kedvezményt is adott, mivel filmjei, és az általa reklámozott termékek több valutát hoztak Franciaországnak, mint a Peugeot és a Renault autógyárak összesen. Ezt a példátlan bravúrt azóta sem tudta senki utánacsinálni.

"Egy fénykép lehet hogy az élet egy pillanata, amit foglyul ejtett az örökkévalóság, de soha nem szűnik meg visszanézni rád."

Magánélete azonban egyre zaklatottabbá vált. Elvállt, majd újra férjhez ment és 26 évesen teherbe-, és ezzel együtt depresszióba esett, melyet csak súlyosbított, hogy a vége felé veszélyeztetetté nyilvánították és ágynyugalomra kötelezték: "Három hónapig éltem leeresztett függönyökkel, bezárt spalettákkal, elevenen eltemetve, mozdulatlanságra ítélve."
Kedvén fia, Nicolas megszületése sem javított. Az akkor még nem ismert, és nem is kezelt szülés utáni depresszió végleg elhatalmasodott rajta. Anyai kötelességeit elhanyagolta, öngyilkossági kísérletek sorozatát követte el. Férjét is megcsalta, a sajtó botrányos címlapsztoriban örökítette meg a férje és szeretője közötti nyilvános dulakodást. Házasságuk megmentésére ekkor már esély sem volt, Bardot ismét elvált, és ezúttal a gyermeke felügyeleti jogát is elveszítette.


„Nagyon gazdag, nagyon szép, nagyon körülrajongott, nagyon híres, és nagyon boldogtalan.”

Csúfos magánéleti kudarcát egy újabbal tetézte. Vigaszt keresve hamarjában újra házasodott, ezúttal Gunther Sachs milliárdoshoz, de ez a kapcsolat sem tartott hosszú ideig, alig 3 év múlva el is vált.
A zaklatott sorsú divatikon 39 évesen találta meg élete célját. Elege lett a talmi csillogásból és a férfiakból, de leginkább saját magából. Újraértékelte életét, és végleg kiszállt a filmezésből, melyre ma sem emlékszik szívesen vissza. Életét az állatvédelemnek szentelte. De nem ám mosolygó naivaként, hanem igazi harcos aktivistaként lépett a porondra. Elsőként érte el, hogy a vágóhidakon elkábítsák a szarvasmarhákat, mielőtt levágják őket, farkas rezervátumot alapított, és részt vett fókamentő kampányokban. A cél nála szentesíti az eszközt, és a provokáció sem hiányzik eszköztárából. A sajtó nyilvánossága előtt szólította meg kolléganőjét Sophia Lorent: "Amikor bundában jársz, ne feledd, hogy egész állattemetőt viselsz a testeden."

58 évesen találkozott végre igaz szerelmével, Bernard d'Ormale személyében, aki elcsendesítette BB zaklatott, és indulatokkal teli életének hullámait. Az ő közvetítésével végre rendeződött a színésznő, és fia kapcsolata.

És vajon a világhírű díva hogyan áll most a szépség kérdésével? Nos, cseppet sem ad a negatív kritikákra. A szeptember 28-án 78 éves egykori szex szimbólum nem érzi úgy, hogy feltétlenül meg kéne felelnie azoknak az elvárásoknak, amit a közönség, és a média legszívesebben rákényszerítene. Az első ráncok megjelenésénél sem rohant plasztikai sebészhez, ma is emelt fővel viseli az idő kérlelhetetlen jeleit, a nőket pedig a méltóságban való megöregedésre tanítja.


Sikeres Nők magazin - 2012.  

Profundus Librum II.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése