2012. augusztus 3., péntek

Kérdezték, felelek... A 11-es díj


Nimától érkezett a Liebster Award elnevezésű játékos blogos kérdezgető.
Melynek szabályai a következők:
♣ Mindenkinek 11 dolgot kell mondania magáról
♣ A jelölő mindegyik kérdésére válaszolni kell
♣ 11 kérdést kell feltenni a jelölteknek
♣ 11 embert meg kell jelölni és linkelni
♣ Nincs visszaadás/visszajelölés

Miért jó ez?
Nem is tudom. Talán, hogy jobban megismerhetjük egymását, a blog olvasói is pontosabb képet kapnak a posztok írójáról... és nem utolsó sorban számos  esetleg kevésbé ismert blogger kerül be a vérkeringésbe.


Vágjunk bele akkor...

MAGAMRÓL:
1. 36 év
2. 2 leány gyermek
3. 1 férj
4. Vörös haj
5. Kolerikus személyiségtípus
6. Szeretem a kreatív embereket.
7. Nem kedvelem a kullancsokat, bolhákat, szúnyogokat és egyéb élősködőket, mind állatban, mind emberben igyekszem magam távol tartani tőlük.
8. Nagyon kötődöm Britanniához. Sokáig éltem ott. Ennek az országnak közönhetem, hogy teljesült sok álmom, hogy bejárhattam a fél világot. Megtanított megélni, túlélni, harcolni. Sok remek embert ismerhettem meg, akik ma is példaképül szolgálnak. Itt kaptam az angol nyelvismeretem és magyartalan szórendjeim, amire időnként lelkesen figyelmeztet pár "önkéntes Grétsy László".
9. Kedvelem a megbomlott elmék egyetemes bölcsességeit, éleslátását, páratlan élességű érzékeik. Egy skizoid emberrel való beszélgetés néha egészen kivételes spirituális élmény. Mintha az ördög és az angyal egyszerre manifesztálódna egy testben és lélekben.
10. Gondolkodásmódom nem trendi. Még hiszek a monogámiában, a képzés és az utazás fontosságában. Hivatástudattal élem az életem, hiszem hogy van dolgom a világban, a környezetemben, és nem csak ledolgozom a 8 órám, de beleadok szívet-lelket. Ezt a szemléletet igyekszem átadni a gyermekeimnek is. Nem szeretném, ha csak tengenének-lengenének a megélhetésért. 
11. "Megtanultam, hogy egy embernek csak akkor van joga lenézni a másikra, amikor segít neki felállni." - Azt hiszem ezt nagyjából tartom...

Nima kérdései és a válaszok:
1.  Szoktál a felhőkbe alakokat képzelni? Mit látsz a leggyakrabban?
Nem. Kisértetiesen emlékeztetne a Rorschach-tesztre. De el tudok merülni a szépségükben, olyan mint a meditáció, teljesség, és üresség élmény egyszerre. Inkább a csillagok...

2.  Ha könyvtárból veszel ki könyvet, azt igyekszel gyorsan elolvasni, vagy üldögélsz rajta és hosszabbítasz? 
Üldögélős, hosszabbítgatós, késős típus vagyok.

Andrew Nicoll
3.  Ha választhatsz, hogy egyetlen íróval eltölthetsz egy hónapot egy lakatlan szigeten, kit vinnél magaddal? (írót, nem könyvet)
Sokáig úgy gondolkodtam hogy egyik kedvenc írómmal Edward Rutherfurddal jó ellennénk. De aztán be kellett látnom, hogy elég merev ember, én sokat unatkoznék mellette, őt pedig igen hamar kiakasztaná impulzívitásom. Ezért a választásom Andrew Nicollra esett. Inteligens, tájékozott, jó humorú ember, valószínűleg kellemes beszélgetőpartner. Társasága nagyon szórakoztató lehet, és ha épp nem nevetnénk, bosszankodhatnék a sajátos, pikírt stílusán, így telne az idő, míg egy hajó arra járna és megmentene bennünket egymás társaságától. Be kell valljam azért, hogy nem igazán szeretnék találkozni az idoljaimmal. Szeretném ha megmaradnának tökéletesnek. 1 hónap alatt viszont kilógna a lóláb. Kellene ez nekem? 

Scott - Waltari - Holt
4.  Ha könyvet írnál, miről szólna?
Egyértelmű. Történelem és romantika, Walter Scott és Mika Waltari szellemében, erős, de esendő karakterekkel.
Ha pedig valami habkönnyűtt szeretnék papírra vetni, akkor Victoria Holt nyomán indulnék.

5.  Olvasol evés közben?
Soha. Nem szeretem összemancsolni a könyveket. Ha pedig valakivel eszem udvariatlanságnak tartanám kiteríteni az újságot, és látványosan elmerülni benne. Valószínűleg sértésként élném meg azt is ha a közös étkezések nem az ételről, és az emberi interakciókról szólnánának. A papírvárak emelését a társas magány tünetének látom. Írás közben viszont nassolok. Ha húzós határidőkre, és lapzártára dolgozom, az mindig plusz kilókat jelent.

6.  Milyen környezet a legideálisabb neked az olvasás teljes kiélvezéséhez?
A kedvenc fotelem a legjobb hely erre, és az ágyam akkor is ha így könnyebben bealszok. 

7.  Meg tudsz győzni másokat arról, hogy olyan könyvet olvassanak el, amit először nem akartak?
Könnyen. Bár a meggyőzni/győzködni nem szerepel az eszköztáramban. Az anyósom, és több barátom olvasmányait is én válogatom össze. Mikor megkérdezik, mit olvassanak, mindig ismerem az adott élethelyzetük, terheik, és ennek függvényében választok nekik könnyed pihentető, vagy komoly könyveket, mély, esetleg megrázó mondanivalóval.

Nigella Lawson - dögös, házias, művelt,
modern és egyben régimódi is.
8.  Tudsz főzni?
Igen, de a "hétköznapi-muszáj főzni" távol áll tőlem, ezen lustaságomhoz hozzájárul még a kevés szabadidő. A reggelit favorizálom a legjobban. Szeretem ha a család együtt tölti ezt az időt, és nem kutyafuttában, hanem kellemesen, és nyugodtan indul a napjuk. Ünnepekkor viszont szívesen, és nagy lelkesedéssel megyek a konyhába. Nagy példakép ilyen szempontból Nigella Lawson. Elképesztő bravúrt hajt végre nap mint nap. Sokat tanulhatunk tőle, nemcsak a gasztronómiáról, de a hagyományos értékrend szépségeiről.

9.  Milyen emlék fűz a legkedvesebb könyvedhez?
Azt hiszem "csak" kiváló olvasmányélmény :D
De voltak kevésbé kedves könyvek, amikhez nagyobb horderejű dolgok kötődnek... Egy szerelem, vonzalom, barátság, utazás... de volt olyan is, hogy az adott könyvből tudtam meg, hogy akkori partnerem milyen formában tervezi a lelépését. 

10.  300 évvel ezelőtt még nem volt ennyi könyv. Mivel ütötted volna el az idődet?
Ha nemesnek születek festettem és hímeztem volna, ha nem akkor pedig az egész napos munka, és a 8. gyerek elkészítése után semmi egyébre nem lett volna időm, és türelmem, csak és kizárólag alvásra.

11.  Ha időutazhatnál, melyik korba térnél vissza?
A középkorba, de láthatatlanul! Kemény idők jártak akkor, egy nő pedig szinte védtelen volt. Hálás vagyok nagy nőtársaimnak, akik harcoltak az elnyomás ellen, a szavazati jogért, a biztonságos otthonért. Nem szivesen mondanék le ezekről a kínkeservesen megszerzett jogokról, még a középkori kaland kedvéért sem.


Jelöltjeim kérdései:
Erika / cariad / Profundus Librum / Rozsonits Judit / Belyart / Imog3n / Marosi Katalin / Macskakuckó 
... még gyűjtöm... illetve önként válaszolókat is várok :))
(mivel ők nem csak könyvesek, a kérdéseket az általuk képviselt blog tartalmára át fogom majd pár esetben változtatni)

1. Ha ki kéne választanod egy idézetet, mely jellemezné a mostani céljaidat, értékeidet, melyik lenne az?
2. Van-e olyan könyv/könyvek, amik meghatározták életutadat, illetve pályaválasztásod?
3. Mikor, és mi motivált arra, hogy blogot indíts? 
4. Milyen volt a fogadtatása?
5. Van-e személyes élményed a blogos olvasóközönségeddel?
6. Ismerőseid/barátaid/kollégáid tudják, hogy a neten publikálsz?
7. Melyik országba utaznál legszivesebben?
8. Ha ide magaddal vihetnél egy írót/költőt 1 hétre, ki lenne az?
9. Melyik az a könyv amit minden fenntartás nélkül ajánlani tudnák nekünk?
10. Ha van példaképed, és publikus a személye, oszd meg velünk, és azt is, miért épp rá esett a választásod.
11. Ha teljesülhetne egy kívánságod, mi lenne az? (csak magadra vonatkozhatna, világbékét, és az éhezés megszűnését nem kérheted.)



Nima köszönöm, hogy gondoltál rám! 

2 megjegyzés:

  1. Jelentem jelentkezem önkéntes válaszra :)
    1, "Add meg minden napnak az esélyt, hogy életed legszebb napja legyen" Mark Twain
    2, Igazából az összes könyv amit eddig elolvastam adott valamit hozzám, formált engem kicsit.
    3, Már régóta szerettem volna indítani egyet, csak nem volt meg a téma és/vagy a kitartás. Végül idén tavasszal csak megcsináltam, és bár volt egy kis kihagyás örömmel szerkesztgetem azóta is. Leginkább az sarkallt, hogy szeretek írni és nagy a közléskényszerem- itt pedig csiszolni tudom magam; nem utolsó sorban pedig imádok olvasni, ezért esett erre a témára a választásom.
    4, Még csak most kezdenek olvasni egy-ketten (legalább is remélem :) ).
    5, Nincs.
    6, Csak néhány ismerős.
    7, Most épp Olaszországba. De szeretném beutazni a fél világot.
    8, Szepes Mária.
    9, Nincs olyan, amire azt mondanám mindenkinek olvasnia kéne, mert annyira különbözőek vagyunk. Ami nekem élmény lehet másnak szenvedés.
    10, Úgy istenigazából nincs példaképem, csak olyan, aki egy adott ágban példamutató. Például L. M. Montgomery gyönyörűen fogalmaz- őt élmény olvasni, mert nagyon szépen írja le a dolgokat, mégsem viszi túlzásba.
    11, Szeretném megtalálni a hivatásomat amit örömmel tudok végezni, és még meg is élek belőle. :) (Hozzáteszem a rajz, az írás, a tervezés érdekel.)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen a válaszokat, a blogod beteszem a listába :)))

    VálaszTörlés