2013. június 8., szombat

Gyors hangulatjelentés a 84. ünnepi könyvhétről


Ismét szakadt az eső a könyvhéten, bár ez nem újdonság. A szorgos látogatok idejét sem tudják mikor volt olyan alkalom, mikor ne esett volna. A kiadók is készültek a rendkívüli időjárási viszonyokra, mindenkinél ott lapul egy-egy biztonságot adó takarófólia.

De eső ide vagy oda, a könyvhét a betűfalók valóságos paradicsoma, ahová akkor is érdemes kimenni, ha kevés pénz lapul a zsebünkben.
Szinte minden kiadó kedvezményes áron kínálja könyveit. Egyik legkedvesebb szerzeményem Richard Dawkins: Az Ős meséje, mely eredetileg 9990 forintos áron vesztegettek, most megkaptam 2000 forintért.
Akinek esetleg ez is túl sok, nos ne keseredjen el, ők sem maradnak könyv nélkül. 500 forintos rendkívüli akciók keretében egész nyári regénykészletünket beszerezhetjük. 1000-2000 forint körül juthatunk hozzá olyan albumokhoz, melyeket az áruk miatt a könyvesboltokban maximum csak sóhajtva megsimogatunk.



Kezdő és befutott írók jönnek szembe velünk, Moldova György dedikálja könyveit, vagy Laár András ballag épp át a következő pavilonhoz. Az egész esemény hangulatos, bár a túlkínálattól szinte csak a tengelyünk körül pörgünk. A vásáron meglepően sok határon túli kiadó képviseltette magát, és számos ismeretlen szerző kap lehetőséget a magyar közönség megnyerésére.


A Cor Leonisnál láttuk a legvidámabb hölgytársaságot, az Ad Astránál pedig akkora volt a tolongás volt, hogy alig fértünk oda. Ők azon kiadók egyike, ahol nem boltosnénik szolgálnak ki bennünket, hanem találkozhatunk Kleinheincz Csilla író-fordítóval, akivel alá is írattuk rögtön a frissen vásárolt utolsó egyszarvúnkatmajd Lőrinczy Judittal is dedikáltattunk. 
Szintén az Ad Astra pavilonnál lehet látni a fantasztikus tehetségű grafikusművészt Sánta Kirát, akinek sok zseniális könyvborítót köszönhetünk. Egy röpke pillanat erejéig találkoztunk Shanarával,  és ismét sikeresen megszöktünk az ekultura.hu kamerája elől - gyanítjuk nem sokáig. 


A Könyvmolyképző standján annyi fiatal lány állt, hogy azt hittük biztos Justin Bieber dedikál, de Hugh Howey és A siló érdekében végül átverekedtük magunkat az amazonok hadán.
A Jaffa kiadó pultjához oda sem fértünk, pedig megpróbáltuk, de túl nagy volt a tolongás. A Gaboval is így jártunk volna, ha a Toi-Toi szippantós autó penetráns szaga el nem űzi a vásárlókat. A legelszántabbak azonban maradtak és kihasználhatták a pillanatnyi lehetőséget.


Érdemes figyelmesen átböngészni a kiadók kínálatát. Ha kicsit szemfülesebbek lettünk volna, sok-sok Delta Vision kiadvánnyal gazdagodna most a családi könyvtár. 5+5-ös akcióval lett megtorpedózva a fantasy rajongók szíve !!! Persze voltak gyanús előjelek, hogy itt valami nagy van készülőben, a Szubjektív Kultnapló egy méternyi DV kiadvánnyal egyensúlyozott a forgatagban...
Ehh... figyelmetlenségünkből kifolyólag erről ma lemaradtunk, de ha holnap kilátogattok a könyvhétre, ti ne kövessétek el a mi baklövésünk!

A beszerzett könyvek végül leginkább kilóban bizonyultak soknak, mert könyvből ugye sosem elég. Ráadásul be lettünk kísértve egy szigorúan nem kulturális célból szervezett ekultúrás találkozóval, melytől csak a csúf bokaficamom tartott minket vissza. 

Ezúton üzenjük minden hölgynek, hogy a Budai Várnegyed területén magassarkú cipőben tartózkodni esztelen vállalkozás, és súlyosan károsíthatja egészséget.


Apropó... Budai Várnegyed...
A Magyar Nemzeti Galériában voltunk egy kortárs fotókiállításon, melyről hamarosan bővebben is olvashattok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése