2013. október 28., hétfő

HETI TÖRTÉNELEM: George Washington az államférfiak Chuck Norrisa

A szabadkőműves George Washington az államférfiak Chuck Norrisa.  A FÉRFI a farmján marihuánát termesztett és hogy kitűnő fizikumát megtartsa, majdnem minden nap kivágott egy fát és átúszta a Hudson folyót. A négy alapító atya közül ő volt az egyetlen, aki nemcsak hogy felszabadította a rabszolgáit, de a fiatalabbakat iskoláztatta, az idősebbeknek pedig nyugdíjat adott. Negyven éves korára a sok bunyótól, brazil dió feltöréstől és a száját ért lövéstől elvesztette az összes fogát..., melyet víziló- és tehéncsontból faragott fogakra pótolt. 

Egy legenda úgy tartja, hogy Washingtonnak fa foga is volt, melyet csak akkor cserélt le csontra, mikor azt elkezdte rágni a szú. Ezen nyilvánvaló tévedésnek a Nemzeti Fogászati Múzeum és a Smithsonian múzeum is utána járt. Megállapították, hogy az államférfi híres protézise aranyból, víziló- és elefántcsontból készült, de találtak közte eredeti emberi fogat, valamit ló és szamárfogat is.

2013. október 26., szombat

WORLD PRESS SAJTÓFOTÓ 2013.


Már csak pár napig látható a világ egyik legismertebb utazó fotókiállítása, melyre azok is el szoktak menni, akik általában ritkán vagy egyáltalán nem járnak kiállításokra. A fényképeken nincsenek világsztárok, a nézők tömegét ezúttal a hétköznapi emberek sorsa vonzza. Az objektív ablakot nyit nekünk egy olyan világra, ahol pillanatok erejéig megtapasztalhatjuk a sport extatikus momentumait, vagy gyönyörködhetünk a legszebb és legféltettebb természeti értékeinkben, de mutat nekünk mást is… Olyat, amit nem szeretnénk látni, amitől a legszívesebben elfordulnánk és kirekesztenénk az életünkből, mert első pillantásra érezzük, hogy civilizálatlanságunk bemutatása hetekig-hónapokig kísérteni fog minket.



2013. október 24., csütörtök

A tudomány világa - Lenyűgöző tények és érdekességek

Eredeti cím: World of Science
Szerzők: Ian Graham, Barbara Taylor, John Farndon, Chris Oxlade
Első kiadás: 2007
Műfaj: ifjúsági természettudományos ismeretterjesztő
Fordító: Mátics Róbert
Kiadó: Alexandra Könyvkiadó Kft.
Kiadás ideje: 2012
Oldalszám: 256

Ez a különleges ismeretterjesztő kötet segít megismerni a körülöttünk lévő világot, a legkisebb atom alkotóitól kezdve a Föld titkain keresztül a szüntelenül táguló univerzumig.
A gyerekek számtalan érdekes témáról olvashatnak hat izgalmas fejezeten át, s eközben felfedezhetik, hogy a tudomány eredményei mennyire nélkülözhetetlenek hétköznapi életünkben.
A szöveg és a lenyűgöző illusztrációk különleges megközelítésből mutatják be az egyes témákat, az utolsó fejezet kísérletei pedig játszva tanítják meg a gyerekeket a tudomány mindennapi alkalmazására.

A könyvről...
A Nemzetközi Tanulói Teljesítménymérés Program (PISA-mérés) monitorozó vizsgálata során kiderült, hogy végleg le kell számolnunk azzal az illúzióval, hogy a magyar gyermekek iskolában megszerzett tudása kiemelkedő. 2000-ben még a 15. helyen voltunk, de valahogy lemaradtunk és alig 6 év alatt a 23. helyre csúsztunk vissza, és olyan nemzetek vették át a vezető szerepet, mint a finnek, a kínaiak és a kanadaiak.

Valamit tenni kell! – kiáltanak a pedagógusok, mert a tanulás világában lemaradtunk, a gazdasági szakemberek számára pedig világos, hogy ahol csökken az érdeklődés a tudományok iránt, ott a gazdasági fejlődés is mérhetően csökkenni fog. De okolhatjuk-e mindenért az iskolarendszert? Meggyőződésem, hogy a természettudományokkal való helyes ismerkedés nem az iskolapadban kezdődik, hanem otthon. A szülők számára újra kell pozícionálni ezt a területet, új stratégiában kell gondolkodnunk, és ennek megfelelően frissíteni kell az eszköztárat. Azért is választottam az ajánló tárgyául ezt a könyvet, mert úgy gondolom, A tudomány világa lehet az egyik ilyen új eszköz, ami a nehezen motiválható gyerekek érdeklődésének felkeltésében segítséget tud nyújtani.

2013. október 13., vasárnap

Romantika hete - 1. rész: 10 klasszikus romantikus a BBC-től

A romantika sok helyen amolyan szitokszónak számít, de legalábbis másodrendű irodalomként lehet csak jelen és sokszor mosódik össze a bodice ripperekkel. Új sorozatunkban szeretnénk a szépirodalom oldaláról is megmutatni a romantika klasszikus ágát, hátha ezzel kedvet csinálunk a rég elfeledett történetek újraolvasásához. Kezdésként azonban kiránduljunk egyet a mozgófilm világába, a következő ajánlóban 10 igényesebb romantikus filmdolgozást ajánlunk figyelmetekbe.


2013. október 9., szerda

2013. ŐSZI MEGJELENÉSEK - Romantika / Erotika

36 romantikus / erotikus könyv kerül kiadásra az elkövetkezendő 2 hónapban. Íme a választék:

JACI BURTON: A tökéletes játék
Ulpius-ház Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.11.06.

Mick Riley, a profi futballista és nagyvilági életmódja a legutolsó dolog, amire Tara Lincoln partiszervezőnek szüksége van, annak ellenére, hogy a férfi forró és szenvedélyes egyéjszakás kalandjuk során már bebizonyította, nem csupán a pályán állja meg a helyét.
Tarát egy korábbi szerelmi csalódása olyan mélyen megsebezte, hogy többször nem akarja kitenni magát hasonló fájdalomnak.
Ám Mick a fejébe vette, hogy legyőzi a lány ellenállását és ebben semmi sem állíthatja meg. Tökéletes játékot eszel ki, hogy elnyerje Tara szerelmét.

2013. október 8., kedd

2013. ŐSZI MEGJELENÉSEK - Történelmi és háborús regények

SIMON SCARROW: Ifjonti vér
Wellington és Napóleon - Két katona, egy sors
Gold Book
Várható megjelenés: 2013.10.15.

Simon Scarrow nagyszabású és lebilincselő új regénysorozatának első kötete életre kelti az európai történelem két hősének bámulatos történetét: Arthur Wesleyét, aki arra rendeltetett, hogy Wellington hercegévé váljon, és Napóleon Bonapartéét, a korzikaiét, aki Franciaország császárává küzdötte fel magát.

Arthur Wesley vezetőnek született és nevelkedett. Miután megtagadják tőle, hogy feleségül vegye szeretett Kittyjét, mivel nem felel meg azon elvárásoknak, amiket arisztokrata származása követel meg, Wesley a hazája szolgálatába áll. Számára a régi értékek kétségbevonhatatlanok: a nemzetet a királynak kell vezetnie. Arthur vöröskabátos brit tisztként az elsők között indul csatába a Francia Köztársaság ellen, hogy visszaállítsa a megdöntött monarchiát.

Napóleon Bonaparte a forradalom előestéjén lép be a francia hadseregbe. A korzikai származása miatt kívülállónak számító ifjú tüzértiszt abban hisz, hogy a vezetők kilétét csakis az érdemek dönthetik el, nem pedig a nemesi származás. Amikor Párizs népének elégedetlenkedése végül anarchiába torkollik, Napóleon a britek ellen vonuló forradalmi sereg arcvonalába kerül.

Ahogy a két hatalmas birodalom véres párbajba kezd, Wesley és Bonaparte egymás esküdt ellenségeivé válnak. A két fiatalember, akik egyikét a becsvágy vezeti, míg a másikat a kötelességtudat, még nem tudja, hogy egy nap az ő kezükben lesz Európa sorsa.

2013. ŐSZI MEGJELENÉSEK - Szépirodalom

MARY NICOLS: Az ékszer
General Press Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.10.24.

Egy kicsi lány értetlen félelemmel figyeli, ahogy szülei álruhába bújtatják, és egy szolgálóra bízzák testvérével együtt, hogy később már családostul menekülhessenek kaotikussá váló hazájukból, a vörösök és fehérek dúlta Oroszországból. A terv nem sikerül, tragédiát tragédia követ, és a négyéves grófnő élete is veszélybe kerül. Angol hajók érkeznek a menekülőkért, hogy nyugatra juttassák az elesetteket, és a véletlen úgy hozza, hogy a kislányt a brit konzul szánja meg.
Az orosz grófnőnek egyetlen emléke marad a múltjából, a nagymamától örökölt értékes gyémántmedál, a Kirilov-csillag. Ez az ékszer kamaszként és fiatal felnőttként sem hagyja nyugodni. A kérdés újra és újra ott motoszkál a fejében: vajon apja és anyja túlélte a véres polgárháborút, valahol ma is ott vannak a sztálini Szovjetunióban? És az élet úgy hozza, hogy a fiatal nő egy férfit követve szülőhazájába indul, hogy felfedezze a múltját, de amit talál, az nem más, mint egy lepusztult otthon, nélkülözések, árulás és egy következő háború, amely megint menekülésre kényszeríti. Ám ekkor egy olyan szép szerelmet hagy maga mögött, amelyet új hazájában sem tud elfelejteni.

Mary Nichols (Nyári lak, Lány a tengerparton) romantikus regényében a viszontagságos kalandok, tragédiák mellett a sors számtalan szerencsés fordulatot is tartogat, és sokat szenvedett főhősünkre végül rátalál a boldogság.

2013. október 4., péntek

CLAIRE TOMALIN: Charles Dickens élete

Eredeti cím: Charles Dickens. A Life
Műfaj: életrajz
Első kiadás: 2011.
Fordító: Sipos Katalin
Kiadó: Európa Könyvkiadó
Hazai kiadás: 2012.
Oldalszám: 628


2012-ben ünnepli a világ Charles Dickens születésének kétszázadik évfordulóját. A mai napig olvassuk regényeit, karcolatait és karácsonyi történeteit - de mennyit tudunk az életéről? Nagyanyja egy főúri házban volt házvezetőnő. Apja tisztviselő a haditengerészetnél, már amikor nem ül az adósok börtönében. Dickens tizenkét éves, amikor elhelyezik egy cipőpasztagyárban és magára hagyják. Anyja a kisebb testvérekkel a börtön környékén él, a kiskamasz Charles pedig szobát bérel és beosztja heti fizetését. Elhatározza, hogy ő soha nem fog anyagi gondokkal küzdeni. Egy év múlva apja szabadul, a család újra egyesül, de Dickens megtanulta a leckét: csak magára számíthat. Tizennyolc évesen parlamenti gyorsíró, huszonkét évesen Boz álnéven kiadja első kötetét, huszonöt évesen férj és apa, és megjelenik A Pickwick klub. Innentől pedig nincs megállás. Tíz gyerek, másfél tucat regény, két végén égő gyertya, egy új, nagy szerelem és ötvennyolc évesen a halál. Claire Tomalin, a legnépszerűbb angol életrajzíró (Jane Austen élete) ismét bölcs, együttérző, alapos életrajzot írt egy nagy íróról, aki nem volt tökéletes, csak zseniális.